2012. július 2., hétfő

Töltsd fel a vitaminraktárakat!

A nyár a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja is, amik segíthetnek feltölteni a szervezetünk vitaminraktárait, ráadásul változatos formában lehet őket elkészíteni. Ez azért nagyon jó hír, mert egyes vizsgálatok szerint van összefüggés a reuma és a táplálkozás között: zöldségek és gyümölcsök fogyasztása enyhítheti a reumatikus panaszokat.


Tény, hogy azokban az országokban, ahol magas a fehérjefogyasztás – főleg a hús –, ott a leggyakoribbak olyan betegségek, mint pl. a rák, a köszvény és a reuma. Ez arra enged következtetni, hogy bizonyos mértékben van összefüggés a reuma és a táplálkozás között. Nem bizonyított, hogy az egészségtelen táplálkozás lehet-e oka a reumatikus megbetegedéseknek, de a kialakulásában valószínűleg szerepet játszhat. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztása javított a betegek panaszain, míg mások hatására rosszabbodott az állapotuk.

Én is azt tapasztaltam, hogy amikor jobban odafigyelek az étkezésemre, akkor jobban érzem magam, valahogy könnyebbnek és energikusabbnak is. Elég csak néhány apróságra figyelnem, pl. a reggeli szendvics mellé eszek paprikát vagy paradicsomot, napközben pedig két étkezés között gyümölcsöt, joghurtot. De ilyen apróság az is, hogy nem hagyom ki a reggelit vagy a vacsorát nem halasztom késő éjjelre.
Hogy akkor milyen étrendet kövessünk?
A különböző források – természetgyógyász szemléletűek és a klasszikus orvoslás hívei – megegyeztek abban, hogy a húsfogyasztást korlátozni kell, ugyanis az állati eredetű táplálékból származó arachidonsav csökkentése a gyulladást is csökkenti. De a panaszok rosszabbodását okozhatja még a sok húson kívül a sok cukor, zsír, alkohol, kávé és tea fogyasztás.
A természetgyógyászok viszont abban értenek egyet, hogy valamennyi reumatikus megbetegedés hátterében a szervezet elsavasodása áll. Ezért a lúgosító élelmiszerek fogyasztását javasolják. Összességében véve a reumások számára ajánlott étrend az ovo-lakto vegetáriánus étrendhez közelít.

Néhány étkezési javaslat:
  • Együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt! Nyersen, sülve, főve, párolva vagy éppen ivólének kipréselve.
  • Amennyire tudjuk, csökkentsük a húsfogyasztást! Legfeljebb hetente 2 alkalommal együnk sovány húst.
  • Az előbbi pontnak némileg ellentmond, de a hal fogyasztása kifejezetten ajánlott omega-3 tartalma miatt.
  • Főzéshez, sütéshez növényi olajokat használjunk.
  • Fehér liszt helyett válasszuk a teljes kiőrlésű lisztet, illetve az abból készült kenyeret, zsemlét, süteményeket.
  • Kerüljük a túlzott cukor és só fogyasztást! Érdemes áttérni a cukorról egy természetes édesítőszer használatára.
  • Kerüljük az alkohol, a kávé és a tea fogyasztását! Kávé és tea esetében választhatunk koffeinmentes változatot (koffeinmentes kávék, rooibos teák).
  • Zsírszegény tejet igyunk.
  • Fogyasszunk tejet és tejtermékeket: joghurtot, túrót, kefírt, könnyű sajtokat. Kevés vaj is megengedett.
Ez egy általános javaslat, általános tapasztalatok alapján. Miután számos reumatikus megbetegedés létezik, melyek között jelentős különbségek lehetnek. Éppen ezért betegségtől (különösen, ha a reuma mellett egyéb betegsége is van) és egyéntől függően változhat, hogy milyen ételek hatására javul vagy rosszabbodik az állapota. Bár bizonyára már sok helyen olvashatjuk azt a tanácsot, hogy figyeljünk oda a testünk jelzéseire, mégis ismét leírom, mert sok hasznos információt lehet ilyen egyszerű módon begyűjteni. Aki tanácstalan, az forduljon egy dietetikushoz, az interneten is van számos olyan portál, ahol lehetőség van dietetikus szakértőtől is kérdezni. Például itt orvostudakozo.hu
Neked milyen tapasztalataid vannak a reuma és az étkezés tekintetében?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése