2012. július 10., kedd

A nyári ártalmak megelőzhetők!

A krónikus betegségben szenvedő emberek – és mi, a különböző reumatikus megbetegedéssel éldegélők is közéjük tartozunk – érzékenyebben reagálnak a környezeti hatásokra, így a mostani, a megszokottnál melegebb napok is jobban megviselik őket, mint azokat, akik egészségesek. Mostanában számos magazinban és weboldalon cikkeznek a nyári ártalmakról, sok helyen olvashatunk a napszúrásról, a hőgutáról, a napégésről, a kiszáradásról stb. Ezért én a részletes ismertetésük helyett arról írok, hogyan előzhetjük meg őket!


Napszúrás, hőguta
Ha hosszabb időn át vagyunk erős napsugárzásnak kitéve, napszúrást kaphatunk. Hátterében az áll, hogy a szervezetünk nem tudja leadni a felesleges hőt és túlmelegszünk. Hőguta viszont napszúrás nélkül is előfordulhat!  Oka, hogy a hosszantartó meleg hatására a szervezet hőháztartása zavart szenved. Megelőzéséhez igyunk elegendő folyadékot, fejünket védjük sapkával, kalappal vagy kendővel és a nap legmelegebb időszakában (11 és 15 óra között) lehetőleg húzódjunk árnyékos helyre. Különösen vízparton legyünk óvatosak!
Részletes információkért kattints ide: napszúrás, hőguta

Napégés
Gyerekkoromban minden évben a Balatonnál nyaraltunk. Amikor megérkeztünk a vállalati üdülőbe, szinte ki sem csomagoltunk, máris indultunk a vízpartra… Estére aztán megpirultunk, mint a grillcsirke és az első éjszaka mindenki hason fekve aludt... Mert bizony égésről van szó, bár a folyamat lassabban zajlik le, mint pl. a tűz okozta égésnél. Elsősorban az UV, pontosabban az UV-B sugárzás okozza.
A napégés megelőzhető megfelelő fényvédelmet nyújtó naptej, napkrém, arckrém stb. használatával – erre nem csupán vízparton kell odafigyelni! Azokat a bőrfelületeket is be kell kenni fényvédő krémmel, amelyeket nem takar ruha, pl. a karokat is.
A témáról részletesen itt olvashatsz: napégés

Kiszáradás
Nagy melegben, amikor fokozott a verejtékezés, ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot, könnyen a kiszáradás tüneteit észlelhetjük magunkon. Fontos tudni, hogy amikor a szomjúságérzés jelentkezik, a test víztartalma már jelentősen csökkent! Ezért ne várjunk addig, amíg szomjasak leszünk! A nap folyamán rendszeresen, kis adagokat igyunk. Lehetőleg kerüljük a koffeint és az alkoholt tartalmazó italokat, mert azok további vizet vonnak ki a szervezetből.
Bővebb információért kattints ide: kiszáradás

Vízmérgezés
Hátterében a szervezet nátriumháztartásának felborulása áll nagy mennyiségű víz fogyasztásának hatására. Leginkább akkor jelentkezik, ha hirtelen sokat iszunk, vagy ha olyan betegségünk van, amely megakadályozza a szervezet vízkiválasztását. Ahogy a kiszáradásnál írtam, a nap folyamán rendszeresen, kis adagokat igyunk, egyszerre egy pohárral.
Bővebb információkat itt találsz: vízmérgezésről

Huzat, légkondi, ventilátor
Ilyen meleg időben nálunk is a 3. fokozaton üzemel a falusi légkondi (1. fokozat: ablak nyitva, 2. fokozat: ajtó nyitva, 3. fokozat: ajtó-ablak nyitva), ami ugyan az ízületeimnek nem túl jó, de így lehet elviselni a hőséget. A reumás megbetegedések nagy részét ugyanis súlyosbítja a tartós hideghatás, amit a huzat vagy a nem megfelelően használt ventilátor, légkondicionáló berendezés okozhat.
A hideg levegő ne érje közvetlenül a testünket! Ne álljunk a kereszthuzatba és a légkondicionáló berendezés, meg a ventillátor se fújja ránk a hideg levegőt.
A klímaberendezésen a hőfokot ne állítsuk túl hidegre! Pl. ha kint 35 fok van, akkor bent elegendő 28 fok.
Ventillátort csak rövid ideig használjunk!
Ügyeljünk a klímaberendezések, a légkondicionáló berendezések megfelelő használatára és rendszeres karbantartására!

E tanácsok betartásával nem csupán ízületeinkre vigyázhatunk, de a nyarat is zavartalanul élvezhetjük, legyen bármilyen meleg is az idő.
Szerinted mire kell még vigyáznunk nyáron?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése