2012. június 18., hétfő

A gyógyulás útjai

Természetes, hogy mindenki, aki beteg lesz, újra egészséges szeretne lenni. Ezzel mi, reumások is így vagyunk. Tény, hogy a reumatoid arthritis egyenlőre csupán tünetileg kezelhető, mert jelenleg a betegség kiváltó oka még nem ismert. Annak ellenére, hogy sokan hallottuk azt a bizonyos mondatot, mely szerint ezzel a betegséggel együtt kell élnünk, mégis a legtöbb betegtársam, akivel eddig találkoztam és én magam is, folyamatosan kerestük-keressük a módszereket és eszközöket, amelyek által meggyógyulhatunk. De milyen útjai is lehetnek a gyógyulásnak?


Nyugati orvoslás


A legtöbben e módszerekkel találkozunk először, hiszen az első panaszokkal többnyire a házi orvosunkhoz vezet az utunk, aki tovább irányít bennünket a reumatológushoz, aki felállítja a diagnózist és előírja a terápiát. Az RA terápiája jelenleg egy ún. bázisterápiára épül, amely a betegség tüneteit enyhíti és célja a betegség lefolyásának lassítása. Ezt általában gyógyszeres kezeléssel, gyógytornával és fizioterápiával igyekeznek elérni. A legújabb gyógymód a biológiai terápia, amellyel nagyon jó eredmények érhetők el.
Előnye, hogy ezek a módszerek tudományos alapokon nyugszanak és hatékonyságuk bizonyított. Továbbá az orvosok esetében biztosak lehetünk benne, hogy a megfelelő képzettséggel rendelkeznek, hiszen az orvosi egyetem elvégzése nélkül nem is lehetne orvos.
 Hátrány viszont, hogy a nyugati orvoslás csupán a beteg szervre/szervrendszerre koncentrál. A nyugati orvoslás nem vagy nem megfelelő módon foglalkozik a betegségek lelki oldalával. Bennem is számos kérdés volt, amelyekre szerettem volna választ kapni: Hogyan lehet együtt élni ezzel a betegséggel? Hogyan fogadjam el, hogy most már hozzátartozik az életemhez? Hogyan kezeljem a vele járó nehézségeket? Hogyan éljek együtt a betegség okozta testi torzulásokkal egy olyan világban, ahol fontos a szép és előnyös külső? A nyugati orvoslás módszerei sokat segítettek nekem és sokat köszönhetek az orvosaimnak is, az ilyen jellegű kérdéseimmel azonban magamra maradtam.

Természetgyógyászati módszerek


Sokan nem elégszünk meg a tüneti kezeléssel és más gyógymódok után nézünk. Ma már a természetgyógyászat számos módszere közül válogathatunk, a skála igen széles. Előnyük, hogy a természetes gyógymódok nem csupán egy adott testrészre fókuszálnak, hanem a teljes embert gyógyítják. Továbbá a természetgyógyászoknak arra is van idejük és energiájuk, hogy végighallgassák a beteget, amire az amúgy is rosszul működő egészségügyben dolgozó és gyakran túlterhelt orvosoknak nincs lehetőségük. Hátránya viszont, hogy vannak olyan gyógymódok is, amelyeknek a hatékonysága megkérdőjelezhető és a természetgyógyászok között is sok a nem kellően felkészült és képzett gyógyító. Arról nem is beszélve, hogy a természetgyógyászati kezelésekért és készítményekért egyaránt fizetnünk kell, mert ezeket a TB nem támogatja.

És amit mi tehetünk magunkért


Ez a legfontosabb része a gyógyuláshoz vezető útnak. Bármilyen módszert válasszunk is a fentiek közül, a hozzáállásunk, a gyógyulásba vetett hitünk döntően befolyásolja annak hatását.
Viszont aki valóban meg akar gyógyulni, annak be kell vállalnia a kemény munkát, az önmagával való szembenézés fájdalmas pillanatait, a változás nehézségeit. Enélkül nem megy.



A gyógyulás útja végén virágzó élet vár.



Te melyik módszert részesíted előnyben? Miért?
Szerinted mi az a lépés, amit elsőként meg kell tennünk a gyógyulásunk érdekében?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése