2012. július 19., csütörtök

Maradj mozgásban!

Az ízületeket ugyanis mozgásra teremtették, egészséges működésükhöz is mozgásra van szükség. A mozgás segít megőrizni az ízületek mozgékonyságát, de ezen kívül számos kedvező élettani hatása is van. Akinek ízületi problémái vannak, annak még inkább fontos, hogy mozogjon. Ám nem mindegy mit és hogyan.

Számos wellness és egészség témájú magazinban vagy weboldalon kaphatunk hasznos tanácsokat a mozgáshoz, találhatunk készen összeállított gyakorlatsorokat, videókat is. Ezek között vannak nagyon jók is - amelyik megtetszik, ki is szoktam próbálni -, csakhogy ezek a gyakorlatsorok egészségesek számára készülnek. Nekünk, akik ízületi megbetegedéssel élünk együtt, más szempontokat kell szem előtt tartanunk. 
Nekünk sajnos megterhelő lehet az, ami egy egészséges számára könnyű gyakorlatsornak számít! Attól függően, kinek milyen ízületeit érinti a betegség vagy mennyire korlátozott egyes ízületeinek a mozgása, előfordulhat, hogy bizonyos – egy egészséges ember számára könnyedén kivitelezhető – gyakorlatokat nehezen vagy egyáltalán nem tud végrehajtani. 
A gyógytorna gyakorlatok, amelyeket rendszeresen kell végezni, ülve vagy a talajon fekve végezhető könnyed gyakorlatok, amelyekkel átmozgatjuk az ízületeket. Segítségükkel sokáig megőrizhetjük ízületeink mozgékonyságát. Akik egyéb mozgásfajtákkal is kísérleteznének, azoknak néhány jó tanács:
  • Kerüld az ízületeket megterhelő vagy nagy sérülésveszéllyel járó sportokat, mint pl. az aerobik, a küzdősportok és az extrém sportok.
  • Sportolás előtt kérjük ki kezelőorvosunk és/vagy gyógytornász véleményét, tanácsát!
  • Nem ajánlott a futás, a tenisz, a fallabda vagy a labdarúgás sem.
  • Általában ajánlható viszont a séta, a gyaloglás, a nordic walking, a yoga, a tai chi, a pilates, a callanetics, a hastánc, a társastánc, az úszás vagy a vizi aerobik.
  • Remek ürügy lehet a mozgásra a kutyasétáltatás is.
  • Figyeljünk a test jelzéseire: ha a mozgás során fájdalom vagy kellemetlen érzés jelentkezik, hagyjuk abba!
  • Kerüljük az egészségesek teljesítményével való összehasonlítgatást! Saját magunkhoz mérjük a fejlődésünket: fejlődés, ha messzebbre tudunk elsétálni, fejlődés, ha eggyel több hosszt tudunk leúszni, fejlődés, ha jobb a közérzetünk stb.
  • Lehet kísérletezgetni, kipróbálni új gyakorlatokat, de ügyeljünk rá, hogy ne erőlködjünk, a mozgás maradjon meg örömteli tevékenységnek!
A fentebb leírt nehézségek ellenére továbbra is kipróbálok egy-egy újabb gyakorlatot vagy gyakorlatsort, ha megtetszik, mert a mozgásban is szükség van változatosságra. A nehézségek mellett időnként olyan gyakorlatokra is bukkanok, amelyeket szívesen csinálok, mert jól érzem magam közben – ezek közül volt olyan, amit beillesztettem a gyógytornámba is.
Te milyen mozgásfajtát próbáltál már? És neked melyik vált be?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése