2012. november 4., vasárnap

Artritisz Világnap

Október 12-én világszerte megtartják a World Arthritis Day-t, vagyis az Artritisz Világnapját, hogy felhívják a figyelmet a csontokat, izmokat és izületeket érintő megbetegedésekre, melyekben egyre többen szenvednek. 
  Az ARI (Arthritis Reumatism International) kezdeményezésére 1996-ban tartották meg először az Artritisz Világnapot. 2008-tól az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) tölt be vezető szerepet a nap üzenetének megfogalmazásában. A világnap célja, hogy növekedjen a csontokat, izmokat és ízületeket érintő megbetegedések ismertsége mind a szakemberek, mind a laikusok körében, továbbá a lehető legnagyobb mértékű támogatás biztosítása a betegeknek a közvélemény és a döntéshozók befolyásolásával.
  A mozgásszervi megbetegedések - köztük a reumatikus megbetegedések - világszerte növekvő népegészségügyi problémát jelentenek. Ezek a betegségek hosszantartó, ún. krónikus megbetegedések, melyek nem csupán az egyénre és annak közvetlen környezetére hat ki, hanem közvetetten a társadalomra is: a reumatikus megbetegedésben szenvedők többsége hosszabb távon elveszíti addigi munkakörét, sokan idő előtti nyugdíjazásra kényszerülnek. Nem beszélve még a betegség egyéb költségeiről: a kórházi ápolásról, a kezelésekről, a gyógyszerekről. Mindez komoly anyagi teher mind a társadalombiztosítási kassza, mind a betegek számára.
  A világnap jó alkalom arra is, hogy számos tévhitet eloszlassanak a reumával kapcsolatosan. Ilyen pl. az, hogy a reuma az idősek betegsége. Bár tény, hogy sok idős embert érintenek ezek a betegségek, de a 30-40 éves korosztály is érintett, sőt gyermekek körében is előfordul. Az ORFI Gyermekreumatológiai osztályán számos gyermeket kezelnek reumatikus megbetegedéssel (pl. fiatalkori reumatoid artritisz-szel, amit JCA-nak vagy JRA-nak is rövidítenek).
  Maga a reuma szó az ízületek, az inak, a csontok, az izmok, sőt az idegek fájdalmas megbetegedéseire utaló gyűjtőfogalom. A reumatikus megbetegedéseknek kb. 200 fajtája van, ezek közé tartozik az arthritis is, melynek szintén több formája van. Magyarországon több, mint 100 ezer felnőtt és néhány ezer gyermek szenved arthritisben.
  Ma már korszerű gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, gyógyászati segédeszközök stb. állnak rendelkezésre, köztük a legújabb, a biológiai terápia, amellyel nagyon jó eredményeket lehet elérni. Magyarországon az artritisz centrumok országos hálózata több, mint 20, szakemberekkel és diagnosztikai lehetőségekkel jól ellátott szakambulanciából áll.
  A világnap idei jelszava "Mozogj - és jobban leszel!" Nem véletlenül. A reumatikus megbetegedések kezelésében, a betegek életminőségének javításában fontos szerep jut magának a betegnek: a rendszeres gyógytornának, illetve a testmozgásnak. A rendszeres gyógytorna segít megőrizni vagy lassítani az izületek mozgásának beszűkülését.
  Az idei Artritisz Világnaphoz kapcsolódó rendezvényekről olvashatnak a szeretlekmagyarorszag.hu oldalán, ahol Nánási Pál ez alkalomhoz kapcsolódó fotóiból is láthatnak néhányat (érdemes őket megnézni!). Az alábbi videón Bartha Szilvia beszél a betegségről és arról, hogyan érintette ez a hétköznapjait is:  
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése