2012. július 17., kedd

A félelem farkasa és a bátorság

Számos cikk, weboldal van tele tanácsokkal, hogyan változtassunk a rossz szokásainkon és hogyan éljünk egészséges életet. E cikkek hatására bizonyára sokan határoztuk már el, hogy változtatunk – ki ezen, ki azon. Másokat, mint például minket reumásokat egy betegség késztet változtatásra, a korábbi életmódunk feladására. Azonban előfordul, hogy mégsem járunk sikerrel. Vajon mi lehet ennek a hátterében?

Amikor az ember lánya (vagy fia) arra kényszerül, hogy szembenézzen a ténnyel, hogy egy reumatikus megbetegedésben szenved, számot kell vetnie addigi életmódjával, szokásaival is. Ilyen változtatás például, hogy rendszeresen kell végeznünk a gyógytornát. Ez különösen azoknak okoz nehézséget, akik korábban nem sportoltak. Az egészségünk érdekében célszerű lemondani a zsíros és fűszeres ételekről, ami számos közkedvelt magyar étel elhagyását jelentheti. Sokan szembesülünk azzal is, hogy vannak dolgok, amiket a betegségünk (az ízületek fájdalma vagy mozgásának beszűkülése) miatt már nem tudunk megtenni és ezért új módszereket kell keresnünk vagy át kell szerveznünk teendőinket. Mindez nem könnyű. Természetes, hogy nem megy egyik napról a másikra.
Ez más szokások esetében is lehet így. Bizonyára sokunknak van olyan ismerőse, aki már túl van a sokadik fogyókúráján – minden eredmény nélkül. Vagy gondoljunk azon dohányosok sokaságára, akik már számtalanszor próbáltak már megszabadulni káros szenvedélyüktől. Persze el lehetne intézni ezt a kérdéskört egyszerűen ilyen mondatokkal: „Gyenge vagy!”, „Az egész csak önfegyelem kérdése!”, „Egyszerűen abbahagyod és kész!” stb.
A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. A fogyókúrákkal foglalkozó cikkekből régóta tudjuk, hogy a túlsúly mögött nem csupán egy hibás életmód rejtőzhet, hanem egyéb – köztük lelki – okok is. És úgy gondolom, ez más rossz szokásokra is igaz.
Az úgynevezett véletlen – amelyben nem hiszek –, e cikk írása közben két videót sodort az utamba. Látszólag két különböző téma – de csak látszólag.
Ez a két videó rávilágít arra, hogy minden változtatást a félelem gátol meg. Amikor olyan helyzetben találjuk magunkat, hogy józan ésszel tudjuk, hogy változtatnunk kellene, de nem megy, akkor a háttérben valahol a mélyben valamilyen félelem húzódik meg. A sikeres változtatáshoz ezt a félelmet kell magunkban felkutatni és szembenézni vele, amihez szükség van egy jó adag bátorságra.
Bagdy Emőke az életbátorságról:

Amely segít, hogy szembenézzünk a félelem farkasával:

Szerinted nehéz változtatni? Ha igen, akkor mi lehet szerinted az oka? Te hogyan kezeled a félelmeidet?

2 megjegyzés:

  1. Kellő önbizalommal és változtatás elfogadásával lehet továbblépni... Leginkább egyedül, mert a közvetlen környezetnek "érdeke" az eddigi viselkedési formák fenntartása.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így van. Sőt, még a saját tudatalattink is a változások ellen dolgozik.

      Törlés