2012. július 22., vasárnap

Reuma és egyebek

Visszajelzést kaptam arról, hogy nem egyértelmű, mi is ennek a blognak a témája. Merthogy írtam az étkezésről, a nyári ártalmakról és legutóbb a mozgásról. Ez valóban hasonlít egy fogyókúrás blog témáihoz. De hogyan függ össze mindez - és még sok minden más - a reumával?

A reumáról orvosi szempontból sokan sok helyen írtak már, én elsősorban arról szeretnék írni, mit jelent együtt élni a reumával. A hétköznapokról és arról, mit tehetünk azért, hogy ezek a hétköznapok jól teljenek. Több helyen leírták már orvosok is, hogy a reumás betegek állapotát és életminőségét nagyban befolyásolja a betegek hozzáállása.
Betegként nagyobb hangsúlyt kap az egészséges életmód, mert enyhítheti a panaszokat és hosszabb távon csökkentheti a gyógyszeradagot is. És miből tevődik össze az egészséges életmód? Igen: egészséges étkezésből, mozgásból, (ha van) a súlyfelesleg leadásából, a stressz csökkentéséből vagyis összességében véve egy egészségtudatos életvitelről van szó.
Az egészséges étkezés feltölti a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal, segítve az immunrendszer és a szervezet egészének működését. A mozgás segíti megőrizni az ízületek mozgékonyságát. A súlytöbblet többletterhelést ró a láb és a derék, csípő és a gerinc ízületeire, ezért célszerű leadni azt, különösen akkor, ha ezek az ízületek egy reumás megbetegedés által érintve vannak.
A reumás megbetegedések többsége az egész szervezetet érintik és a betegség a betegnek szinte valamennyi életterületét érinti, ezért ennek a blognak az írásait sem szeretném leszűkíteni pusztán az ízületekre és a reumára.
Számomra a reumával élni egyfajta életmódot jelent, amelybe beletartozik a fentebb már említett egészséges életmódon túl a lelki dolgokkal való foglalkozás is, mert hiszem, hogy a szervezet egészéhez a lélek is hozzátartozik. Nekem az segített nagyon sokat, amikor elkezdtem kézbe venni és megoldani a lelki, érzelmi problémáimat.
Neked mit jelent együtt élni a reumával? Szerinted milyen témák kapcsolódnak még a reumához?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése