2012. június 28., csütörtök

Te is hervadozol, mint a kék ibolya?

Zöld erdőben jártam, kék ibolyát láttam. El akart hervadni, szabad-e locsolni? – mondja a közismert locsolóvers. Bár húsvétot és magát a locsolkodást is már jócskán magunk mögött tudhatjuk, ha nem veszünk magunkhoz elegendő mennyiségű folyadékot, akkor bizony mi is úgy járhatunk, mint az a bizonyos ibolya: elhervadunk, vagyis kiszáradunk.  Az előző bejegyzésemben (elolvashatod itt) már szó volt a folyadékfogyasztásról, most bővebben kifejteném a témát, éppen a fontossága miatt.


Mennyi folyadékot igyunk?


Erről több információ is létezik, van ahol napi 2 liter folyadékot javasolnak nyáron, van, ahol napi 3 litert. Egy azonban közös, hogy a bevitt folyadékmennyiségnek a testsúlyunkkal arányban kell lennie. De befolyásoló tényező még a fizikai aktivitás mértéke is: egy sportolónak több folyadékra van szüksége, mint egy ülőmunkát végző egyénnek. Általánosságban elmodható, hogy 10kg-onként 3dl folyadékot kellene meginnunk, vagyis egy 60kg-os személynek 6 x 3dl-t (= 1,8 liter). Szerintem, ha veszünk egy 1,5 literes ásványvizet vagy egy 1,5 literes palackot feltöltünk folyadékkal és az estére elfogy, akkor nagyon nem nyúlhatunk mellé. Természetesen mindezt nem egyszerre kell meginni (úgy nem is menne), hanem napközben apránként elkortyolgatva. Ily módon folyamatosan pótolni tudjuk az izzadás során elvesztett folyadékmennyiséget.

Mit igyunk?


Sokféle innivaló létezik ugyan, de a nyári folyadékfogyasztásra nem mindegyik alkalmas. Sőt némelyik ital még több vizet von el a szervezetünktől. De menjünk csak sorjában:


Szűrt csapvíz
 Csapvíz
A leginkább kéznél lévő innivaló, hiszen a csapból is ez folyik. Viszont ásványi anyagokat nem tartalmaz, ezért az izzadás során elveszített ásványi anyagokat nem pótolja, csak a folyadékot. Afelől megoszlanak a vélemények, egészséges-e szűrés nélkül fogyasztani. Szerintem a kiszáradás nagyobb kockázatot jelent, mint a csapvíz. Szűrése egy egyszerű szűrőkancsóval megoldható, ami pár ezer forintos kiadást jelent és egy szűrőbetéttel (amit havonta ajánlott cserélni) átszűri a csapvizet.

Ásványvíz
Az egyik legjobb innivaló folyadékpótlásra, mert nem csupán az izzadás során elveszített vizet, hanem az ásványi anyagok egy részét is pótolja. A szénsavmentes változata egészségesebb.

Gyümölcs- és zöldséglevek, turmixok
Szintén kiváló választás frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglevet inni. Ízlés szerint kombinálhatjuk is őket. Nem csupán finom frissítők, de segítségükkel a vitaminraktárainkat is feltölthetjük. Remek frissítők lehetnek még a friss gyümölcsökből tejjel készített turmixok is.
10 különleges limonádé

Teák
Teákat hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk, bár nyáron sokan inkább a jeges változatát részesítik előnyben. A legtöbb koffeint tartalmazó fekete teák helyett ajánlatosabb zöld teát fogyasztani vagy a koffeinmentes rooibos teákat. Gyógyteák közül jó választás lehet a citromfű vagy a menta tea. Vigyázat, tévhit, hogy a teák korlátlanul fogyaszthatók!

Gyümölcslevesek
A nyár a gyümölcslevesek szezonja is, amelyek szintén alkalmasak folyadékpótlásra. Az édes gyümölcsleveseket cukor helyett inkább édesítőszerrel ízesítsük.

De mi a helyzet a többi innivalóval?

 Természetesen a felsoroltakon kívül még jó néhány szomjoltó létezik. Az üdítők közül a magas gyümölcstartalmú, alacsony cukortartalmú, rostos változatokat válasszuk, ellenben kerüljük a magas cukortartalmú, szénsavas üdítőitalok fogyasztását. Joghurtitalok közül is az alacsony cukortartalmúakat válasszuk. 
A koffeint és alkoholt tartalmazó italok vizet vonnak el a szervezettől, ezért fogyasztásuk nem javasolt. Ezzel kapcsolatban érdemes szem előtt tartani azt, amit Böjte Csaba ferences szerzetes írt az Iránytű a végtelenhez c. könyvében: "A fiataloknak szoktam mondani: a nyári forróságban egy korsó sörben biztos nincs semmi rossz. A második korsóba már belelóg az ördög farka és a harmadikban már benne is ül."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése