2012. június 23., szombat

Ha végre itt a nyár

…és meleg az idő, folytathatnánk az ismert slágert idézve, mert most nyár is van és az idő is meglehetősen meleg. A környezetemben azt látom, hogy időst és fiatalt, embert és állatot egyaránt megvisel a hőség. Ilyenkor leginkább a gyerekeket, az időseket és krónikus betegeket veszélyeztetik leginkább az úgynevezett nyári ártalmak, mint pl. a napégés, a kiszáradás stb. Érdemes tehát odafigyelni néhány dologra, hogy kellemesen teljen a nyarunk.


Lehetőleg 11 és 15 óra között kerüljük a napon való tartózkodást. Ha mégis ekkor kényszerülünk útnak indulni, gondoskodjunk a bőrünk fényvédelméről és vigyünk magunkkal folyadékot, lehetőleg vizet vagy ásványvizet. Ha lehet, az utcák árnyékos felén közlekedjünk. Ha pedig buszra, villamosra vagy más közlekedési eszközre várakozunk, lehetőleg keressünk árnyékot, ne álljunk a tűző napon huzamosabb ideig.

Fényvédelem még felhős napokon is. Az ultraibolya sugárzás 90%-a a felhőkön is átjut. Különösen óvatosnak kell lennünk a vízpartokon, mert az ultraibolya sugárzást a víztükör visszaveri.

A sötétebb bőrűeknek is vigyázniuk kell. Bár a sötétebb bőrűek nem hajlamosak a leégésre, a bőrrák őket is veszélyezteti.

A bőr védelme. Mindig használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédőt tartalmazó krémet. A fényvédelem mértékét az SPF (Sun Protective Factor) értéke mutatja, amely maximálisan 50 lehet. Ha + jel is van az SPF érték mellett, az jelzi, hogy nem csupán az UVB, hanem az UVA tartományban is véd. Ma már a nappali arckrémeken kívül a színezett hidratálókrémekből és alapozókból is kapható fényvédőt tartalmazó termék. Az arcunkon kívül minden olyan testrészünket védeni kell a napsugárzástól, amelyeket nem takar ruha, pl. a karokat, dekoltázst vagy a lábakat.


Nyári frissítő
 Folyadékfogyasztás. Nyáron, amikor az izzadás miatt több folyadékot veszítünk, nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás. Az álláspontok különböznek abban, hogy mennyi a megfelelő folyadékmennyiség, többnyire a testsúllyal arányos mennyiséget említenek, pl. 10kg-onként 3dl folyadék (ami azt jelenti, hogy egy 60kg-os személynek 6 x 3dl, vagyis 1,8 liter folyadékot kellene fogyasztania). Leginkább a szénsavmentes ásványvíz ajánlott, mert az pótolja az izzadással távozó ásványi anyagok egy részét is. De folyadékpótlásra alkalmasak a még a rooibos teák (nem tartalmaznak koffeint), a gyógyteák közül a citromfű és a menta tea, a gyümölcslevek, a zöldséglevek, a gyümölcsből tejjel készített turmixok, levesek és azok a joghurtitalok, amelyek nem tartalmaznak sok cukrot, és persze a csapvíz. Ez utóbbival kapcsolatban megoszlanak a vélemények, én úgy gondolom, ilyenkor nyáron a kiszáradás nagyobb veszélyt jelent, mint a csapvíz.

Étkezés. Érdemes kihasználni, hogy nyáron sok gyümölcs érik és feltölteni szervezetünket vitaminokkal. Kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket. A hideg gyümölcslevesek pedig nem csupán vitamindúsak, hanem folyadékpótlásra is alkalmasak.

Napszemüveg. Szemünk védelme érdekében viseljünk jó minőségű napszemüveget. Számos tetszetős és olcsó napszemüveg is kapható, de egy rossz minőségű napszemüveggel sokat árthatunk a szemünknek. Fontos, hogy olyan napszemüveget vegyünk, amelyen szerepel a CE jelzés és a szárán az UV400 van feltüntetve. Ez utóbbi azt jelzi, hogy a napszemüveg az UV sugarakat 400nm-ig kiszűri. Ügyeljünk arra is, hogy a napszemüveg könnyű legyen, kényelmes és illeszkedjen a fejre.

Öltözködés. Lehetőleg világos színű, természetes anyagból készült ruházatot viseljünk. Kerüljük a szorosan testhez álló, szűk darabokat. 

Higiénia. Szükség esetén akár naponta többször is felfrissíthetjük magunkat egy gyors tusolással. Az én ízületeim nem szeretik a hideget, így én hideg víz helyett épp-hogy-langyos vízzel frissítem magam. A törülközésnél ügyelni kell rá, hogy a hajlatokat és a lábujjak közét szárazra töröljük. Izzadás ellen használhatunk púdert és/vagy dezodort. Napközben jó szolgálatot tehet egy nedves tisztítókendő, amivel áttörölhetjük az arcunkat.


Ő is az árnyékos helyet keresi
 Sminkelés. Különösen a pattanásos és az érzékeny bőrűek vigyázzanak, mert a melegben gyakrabban fordulhatnak elő allergiás reakciók. Mindig figyeljünk a bőrünk reakcióira! Alapozót csak vékony rétegben vigyünk fel, és kevés púdert használjunk. Célszerű vízálló sminkszereket használni, azok jobban ellenállnak az izzadságnak.

Parfüm. Nyáron a napsugárzás hatására a parfüm foltot hagyhat a bőrön, ezért inkább a hajunkra tegyünk belőle egy keveset.

Hajápolás. Nyáron lehetőleg a hajunkat is olyan készítményekkel ápoljuk, amelyek tartalmaznak UV szűrőt. Tudni kell, hogy párás melegben a haj hullámosodásra hajlamos, ami természetes tulajdonsága. Ha lehet, hagyjuk hullámosan, ne kínozzuk hajvasalóval. Célszerű olyan frizurát vágatni, amely hullámosan is jól áll. Amikor erős a napsugárzás, viseljünk kalapot vagy más fejfedőt.

Cipő, szandál vagy papucs? Bármelyikre szavazhatunk, de részesítsük előnyben a természetes anyagból készült, jól szellőző darabokat. Természetesen, ha nyitott szandált vagy papucsot szeretnénk viselni, elengedhetetlen az ápolt láb. Zárt cipő vagy elől zárt szandál viselői használjanak lábizzadást gátló spray-t, amivel a nyáron gyakori gombásodásnak is elejét vehetik. Strandon vagy olyan helyen, ahol közös öltöző vagy zuhanyzó van, mindig viseljünk papucsot. Ha lehetséges, praktikus a munkahelyünkön váltócipőt használni. Akinek az RA által érintett a lába (boka, térd), kerülje a magas sarkú lábbeliket, a legjobbak az enyhén emelt sarkú (tehát nem teljesen lapos) darabok.

Amint láthatjátok, a felsoroltak többsége nagyon egyszerűen kivitelezhető, valóban csak némi odafigyelésre van szükség.
Te milyen egyéb praktikákat használsz nyáron? Te hogyan vészeled át a meleg nyári napokat? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése