2012. augusztus 22., szerda

Kérdezd meg orvosodat, gyógyszerészed!

  Gyógyszerrel, gyógytermékkel kapcsolatos reklámokban, hírdetésekben mindig megjelenik a mondat: "Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét." Ezzel szemben betegfórumokon sokszor olvasom, hogy gyakorta gyógyászati és orvosi témákban is egymásnak adnak tanácsot. Az internet is tele van egészségügyi - köztük orvosi témájú - cikkekkel is, a reumáról is rengeteg írás van. Ám a saját érdekünkben ezt a sok információt meg kell tudnunk szűrni.
  Nagyon jó, hogy sokunk igyekszik tájékozódni betegségével kapcsolatban és keresi a gyógyulás lehetőségét. Ma az internet révén már könnyű információhoz jutni, de a sok információ éppúgy gondot jelenthet, mint a kevés. Mert a sok információból nehéz kiszűrni azokat, amelyek hiteles forrásból származnak.
  Ilyen, gyakran nem hiteles forrást jelent például az is, amikor egy betegfórumon az egyik beteg ad tanácsot gyógyszerrel vagy tünetekkel kapcsolatban egy másik betegnek. Ha a tanácsot adó beteg történetesen orvos vagy gyógyszerész, akkor minden rendben van, mert szakértő ezeken a területeken. De ha nem így van, akkor véleményem szerint a vak vezet világtalant esete áll fenn.
  Mindannyian mások vagyunk, más a szervezetünk is. Ezért van az, hogy ugyanazon betegségben szenvedők közül ugyanazon gyógyszer az egyik beteg esetében hatásosnak bizonyul, a másik esetében meg nem. A kezelőorvos, amikor felír egy gyógyszert, tisztában van a páciense egészségi állapotával - egy gyógyszer alkalmazhatóságát az is befolyásolhatja, ha pl. a reumatoid arthritis mellett más egyéb betegség is fennáll és arra is gyógyszereket szed az illető. Vannak gyógyszerek, amelyek egyidejűleg nem szedhetők.
Részben ezért, részben a saját érdekemben igyekszem odafigyelni, milyen forrásból származnak az információk.
  Az interneten sajnos nehezebb kideríteni, milyen forrásból származik egy-egy információ, de vannak támpontok, amelyeket figyelembe vehetünk. Igyekezzünk kideríteni, ki az, akitől az információ származik. Olyan személy-e, aki jártas az adott témakörben? Az adott téma szakértője az illető? Kik állnak az adott weboldal mögött?
  Reumával kapcsolatban néhány - általában - hitelesnek mondható információforrás:
  • a kezelőorvosunk
  • a házi orvosunk
  • a patikában a gyógyszerész vagy a gyógyszerkiadó (szak)asszisztens
  • az adott téma szakértője (pl. dietetikus, gyógytornász stb.)
  • szakértői blog (névvel, képpel vállalt)
  • betegszervezetek weboldalai
  • alapítványok weboldalai
  • az adott téma szakértője által írt könyv vagy e-book
  Ha nem egyértelmű egy információról, hogy honnan származik, jól tesszük, ha kételkedünk benne. Most magam ellen beszélek. :)) És jól teszed, ha az általam leírtakkal kapcsolatban is szkeptikus vagy. Igyekszem az írásaimat hiteles forrásokra alapozni, én is tévedhetek, arra biztatlak, ellenőrizd le az általam leírtakat.
  Hogy akkor mit keresek itt? Nos, egy betegtől származó információ is lehet hiteles. Azt, hogy az adott betegséggel - jelen esetben a reumával - milyen együtt élni, ki tudhatná jobban, mint egy másik beteg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése