2012. december 13., csütörtök

A mikulás biztos, hogy nem reumás!

Beköszöntött a tél, az utóbbi pár napban már hó borít mindent, benne járunk az adventben. Ha a karácsony még nem is jött el, a Mikulás már igen. A napidoktor.hu oldalán olvastam egy cikket Közveszélyes Mikulás címmel (itt elolvashatod), amin jót mosolyogtam és amiről persze nekem is eszembe jutott egy s más...
Vegyük a tényeket: a Mikulás már nagyon idős. Abban a korban van, amikor sokaknak már itt fáj, ott fáj, amikor kisebb-nagyobb mértékben megkoptak az ízületek és nehezebben mozdulnak, a jó öreg Miku mégis évről évre megismétli ugyanazt a mutatványt, hogy egyetlen éjszaka alatt ajándékokat visz minden gyereknek és olykor felnőtteknek is (Miért ne? Vannak gyermeklelkű felnőttek.).

Napjainkban közel kétmilliárd (!) gyermek él ezen a bolygón. Nagyjából 100 millió (!) otthont keres fel az öreg Miku egyetlen éjszaka alatt. Fizikusok szerint - kiszámították! - erre harmincegy óra áll rendelkezésére.

Nem semmi!

A több száz éves, erősen pocakos Mikulás minden egyes alkalommal, mikor odaér egy otthonhoz, végrehajtja ugyanazt a tornamutatványt: kiszáll a szánból, kiveszi a csomagok közül a megfelelő(ke)t, bemászik a lakásba/kunyhóba/bungalóba/sátorba/villába/palotába stb. elhelyezi az ajándékokat és ahogy érkezett, ugyanúgy távozik is - gyakran a kéményen át. Mikor végzett, visszaül a szánjába és indul tovább. Mindezt 100 milliószor megismétli!

Gondolj csak bele! Egy összetett gyakorlat 100 milliószoros ismétlésszámmal!

És mindezt úgy, hogy nem nevezhetjük frissnek és kipihentnek a télapót. A brit Wawrick Orvosi Egyetem kutatói Franco Capuccio és Michelle Miller az alváshiányról írott új könyvük betétjeként a Mikulásról írott vicces értékelésükben azt írják, hogy a Mikulás a manókból és a rénszarvasokból álló csapatával éjszakákon és nappalokon át nem alszik azért, hogy minden gyermeknek időben eljuttassák az ajándékokat az egész világon.  Fentebb írtam, hogy a fizikusok szerint erre harmincegy órája van.

Ez aztán a rendkívüli teljesítmény!

Capuccio és Miller szerint a krónikus alváshiány, a nagy száguldás és az elfogyasztott alkoholos italok (nem mindenhol sütivel és tejjel kínálják a télapót, Írországban például rétessel és Guiness sörrel) összeadódva egy szörnyű szánbaleset képét vetítik előre. De a Mikulás rendkívüli teljesítményét csak fokozza, hogy eddig rácáfolt erre és mindig mindenhová eljutott időben és baj nélkül.

Szóval, engem ez a fantasztikus sportteljesítmény tett kíváncsivá: mit tud a Mikulás, hogy idős korára is ilyen teljesítményre képes? Hogy lehet, hogy nem recsegnek-ropognak az ízületei, nem sajog a dereka és nem fájnak a térdei sem?

Talán a titok csupán annyi, hogy a Mikulás nem egy átlagos földi halandó. Ő a Mikulás.

A videón sok-sok sportos mikulást láthattok Oxfordból. Lehet, hogy már a jövő évi ajándékosztásra készülnek. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése