2013. március 15., péntek

Nőnapi séta az egészség körül

Az interneten sokan, sok szempontból írtak a nőkről a nőnap kapcsán. Mi mást járhatnék körül, mint az egészséget? Egyrészt magam is nő vagyok, másrészt érintett a témában, harmadszor pedig azért, mert a reumatikus megbetegedések is háromszor gyakoribbak a nők körében.

  A nők átlagosan 6-8 évvel tovább élnek, mint a férfiak: a KSH adatai szerint hazánkban 2008-ban a nők születéskor várható átlagos élettartama 78 év, míg a férfiaké 70 év volt.
  Hiába élünk a XXI. században, a háztartási teendők nagyrészt még mindig a nőkre hárulnak és gyakran a jövedelmük is alacsonyabb, mint a férfiké. Szintén a KSH 2004-es adatai szerint a fizikai munkáknál a nők bére kb. 77%-a volt a férfiak bérének, míg a szellemi munkakörök esetében kb. 86%-a. Jellemzően a nők helyezkednek el részmunkaidős állásokban is és az ún. családi segítők jelentős része is nő.
  Magyarországon magas a válások száma, válást követően jelentősen visszaesik a nők életszínvonala: a gyerekek általában az anyánál maradnak, aki egyedül (egy fizetésből) neveli őket tovább. Ugyancsak visszaesik az életszínvonala azoknak a nőknek is, akik megözvegyülnek.
  Mindez pedig szorosan összefügg az egészséggel: egy 2009-es felmérés adatai szoros kapcsolatot mutattak ki a testi, fizikai jólét (illetve az ezt meghatározó szokások, mint pl. a tudatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás stb.) és az iskolai végezettség, a gazdasági aktivitás és a jövedelmi helyzet között.
  Az ONYF statisztikai adatai szerint a nyugdíjasok, a rokkantsági járadékban, a rehabilitációs járadékban és egyéb szociális járadékban részesülők között is többségben vannak a nők.
  A statisztikai adatokból az is kiderül, hogy a nők nyugdíjának vagy egyéb járadékának összege szinte minden esetben kevesebb volt, mint a férfiaké. Ennek hátterében az alacsonyabb női fizetések vannak, amelyek maguk után vonják az alacsonyabb nyugdíjakat. Miután a nők általában hosszabb ideig élnek, gyakori, hogy idős korára egyedül, egy alacsonyabb nyugdíjból kell finanszíroznia nem csupán a megélhetése költségeit, de még a betegségeivel kapcsolatos kiadásokat is. A betegség további csapást mér a (jelen esetben női) pénztárcákra. Ráadásul a nők nagyobb részének nincs megtakarítása, befektetésekről már nem is beszélve.
  Mindennek hátterében a mindennapi gondok, az anyagi problémák, a létbizonytalanság okozta stressz állhat: a 2009-ben végzett lakossági felmérés során a megkérdezettek 20%-a jelezte, hogy sokat idegeskedik és gyakran érzi magát kimerültnek, folytonos fáradtságra pedig kb.1/3-uk panaszkodott. A stressz összefügg a szívbetegségekkel is: jelenleg Magyarországon a nők körében is a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási listát.
  Némi reményre adhat okot, hogy a nők kisebb arányban fogyasztanak alkoholt vagy dohányoznak rendszeresen. A nők között kevesebb a túlsúlyos és az elhízott, jobban odafigyelnek a súlyukra és ugyancsak a nők nagyobb arányban kezdenek bele fogyókúrákba. Szintén a nők költenek többet vitaminokra és vény nélküli gyógyhatású készítményekre. A női magazinok és a nők számára készített weboldalak gyakori témái közé tartozik az egészséges életmód, a fogyókúra, a testmozgás (fogyókúra, alakformálás), a tudatos táplálkozás, az önfejlesztés, a lelki egyensúly megtalálása is.
 Végül egy meglepő furcsaság: a szomorú tények ellenére 2009-ben a lakosság 50%-a nagyon jónak vagy jónak ítélte egészségi állapotát!

  Kései nőnapi ajándékként egy olyan nő videós portréját nyújtom át, aki bár sportolóként vált híressé, nem volt sportos gyerek, később sportpályafutása egy betegség miatt kettétört, de életkedve, kitartása segített a betegség leküzdésében és a mai napig aktív és ahol csak lehet, igyekszik a testmozgást népszerűsíteni. Ezen a videón egy gyalogló klub alapítása révén beszél magáról és a gyaloglás előnyeiről az Újbuda Tv riporterének:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése